dinsdag 24 maart 2015

B&B Kunnemanshoeve zet de bloemetjes buiten!

Een gesprek met Tina den Boesterd, starter B&B Kunnemanshoeve, Nieuwegein.
(foto onder)Soms denk je een stad of plaats ‘wel te kennen’, maar ben je toch verrast dat je nog nooit op die plek bent geweest. Terwijl je er toch regelmatig langs rijdt of fietst.

Dat overkwam mij zaterdag 21 maart, op weg naar Tina den Boesterd. Tina woont met haar man en gezin aan de Malapertweg  21 te Nieuwegein. Deze weg is de aloude weg van Houten naar Montfoort. Tegenwoordig een doodlopende weg waaraan mooie boerderijen en villa’s staan.


Vanaf 1990 zijn Tina en haar man de eigenaars van de Kunnemanshoeve, de naam van een rijke familie van weleer in Nieuwegein die van oudsher op deze plek hun boerderij had laten bouwen.(1850) In die tijd behoorde er tot zo ver je kon kijken grond bij de boerderij. Later is op deze plek de boerderij herbouwd maar werd de naam behouden.
Vanaf 1921 kwamen er andere eigenaren die de naamstelling veranderde in de naam van hun bedrijf. Tegenwoordig is de boerderij met 2000m2 grond omsloten door bedrijventerreinen en de Plettenburgerbaan. Dat doet geen afbreuk aan de ligging; dicht bij de nieuwe fietsbrug bij
het Hollandse Waterlinie Pad.
 Tina en haar gezin hebben de boerderij puur als woonhuis gekocht, geen agrarische activiteiten. Zij hebben hun eigen bedrijf in Nieuwegein. De boerderij is na aankoop gemoderniseerd maar veel dingen hebben ze in tact gelaten.
 Al jaren had Tina de intentie om een B&B te starten, zeker nu er ruimte in haar privé leven komt en de boerderij genoeg ruimte biedt hiervoor. Ze kijkt er naar uit om mensen te ontmoeten maar vind het plezier voorop staan, niet het commercieel belang. Voor haar is het een sport om zoveel mogelijk zelf te doen en het kosten dekkend te houden. Daarbij geeft ze aan dat het ‘iets’ voor haarzelf is , ze wil de werkzaamheden zelf kunnen behappen.


Nadat ze verleden jaar de informatie avonden heeft bijgewoond die vanuit de gemeente in samenwerking met Goeden8 waren georganiseerd, heeft dat voor haar de zet gegeven. Ze stortte zich in verbouwen, verven, opknappen, spullen verzamelen, elektra aan (laten) passen, sanitair inrichten, klemmende deuren herstellen, linnen goed uitzoeken en inrichting samenstellen….De deel van de boerderij functioneerde altijd al als ‘logeerkamer’, maar nu werd het een echt gastenverblijf. Via de openslaande deuren van de deel kom je direct in de verblijfsruimte van de gast. Hier heeft Tina een huiskamer ingericht. Ideaal, gelegen op het zuiden met groot terras.  De badkamer is voorzien van wastafel, wc en douche. Er is 1 gastenkamer waar twee bedden in staan, in verschillende formaten.

Voor zover mogelijk heeft zij voor haar inrichting spullen hergebruikt of zijn de spullen echt van vroeger, zoals het mooie oude een persoonsbed.
Natuurlijk kan de boerderij nog veel meer mensen herbergen, dus uitbreiding is mogelijk voor de toekomst, maar Tina wil klein beginnen en kijken of het haar gaat bevallen.
Naast dat ze met inrichten, verbouwen, verven enzovoort is bezig geweest wil ze ook graag haar website zelf maken. Eenvoudig en toch de stijl van haar logies uitstralend.
Aanvankelijk richt ze zich op wandel en fiets publiek, niet zo gek gezien de ligging van haar huis. Aangezien Tina zelf een enthousiast en fervent wandelaarster is met veel ervaring in het overnachten in B&B’s, ook al in haar jeugd, lijkt dit haar op het lijf geschreven te zijn.  Bewust kiest ze ook voor een deelseizoen; open van april tot oktober. Mede ook omdat de boerderij geen centrale verwarming heeft in dit deel.

Ook heeft ze bewust voor twee losse bedden gekozen omdat het wandel en fietspubliek niet altijd stelletjes zijn. Via haar website wil ze vooral ook activiteiten voor wandelaars meegeven. www.kunnemanshoeve.nl.

Niet alleen de informatie bijeenkomsten van Goeden8 heeft haar geholpen; ook heeft ze oneindig veel B&B’s bekeken op internet. Juist vooral diegene die ook 1 kamer hebben. Daarbij concludeerde ze dat er zoveel verschil is en dat eigenlijk alles wel voorkomt of kan. Ook heeft het haar inzicht gegeven hoe bepalend de locatie is van je B&B, in de stad of buitengebied.

Haar toeristische informatie verstrekking aan de toekomstige gasten zit wel goed; vanaf 1986 woont ze al in Nieuwegein. Daarnaast is zij zelf zo actief in wandelen (lid van landelijke Wandelvereniging) dat ze goed deze tips kan verstrekken aan haar gasten.

Ook voor haar marketing en reclame kan ze dit netwerk gebruiken. Op dit moment is zij nog druk doende om het logo te bepalen voor haar site en de tekst invulling. In de maak is haar visitekaartje, welke zij als mooie ansichtkaart laat drukken.


Deze gaat zij niet alleen in haar gastenruimte gebruiken, maar juist ook voor verspreiding op Rustpunten rondom haar woonplaats, zoals Ijsselstein, Tull en’t Waal, Linielanding, en diverse horeca gelegenheden die in het gezellige Jutphaas dichtbij liggen, zoals een Tapas restaurant en ijswinkel, kaasboer...Slim!

Zoals ze zelf ook als tip had vernomen heeft ook zij proef geslapen in haar B&B. En niet 1 nacht, nee beide bedden heeft ze uitgeprobeerd en natuurlijk heerlijk geslapen! Een prima try -out want ze heeft direct praktische dingen bemerkt, zoals bijvoorbeeld het verduisteren van de ramen. Toen ze echter in haar eigen keuken wilde ontbijten moest ze van haar zoon horen dat ze in haar rol moest blijven; “ Je mag hier niet komen”...

Voordat ik het gesprek met haar had was net de EERSTE Echte Gast geweest. Spannend moment, maar alles is goed gegaan. Natuurlijk moet er nog kleine dingen worden aangeschaft of gedaan, maar dat is nu een kwestie van bijstellen.


Aan een officieel openingsmoment denkt ze nu nog niet. De open dag van Goeden8 gebruikt ze als extra zetje in de rug om alles af te ronden. Op mijn vraag of ze het een lastig traject vond om de B&B te starten gaf ze aan dat ze het tot nu toe vond meevallen. Zij geeft aan dat ze veel informatie tot zich heeft genomen maar dat je eigen idee een uitgangspunt moet zijn wat hier en daar bijgestuurd moet worden. Bij jezelf blijven dus....!

Per 1 april gaat Tina open en dat is beslist geen 1 april grap! Dan kunnen de bloemetjes nog meer buiten worden gezet...
Wil jij ook BB Kunnemanshoeve bekijken?
 Dat kan; zaterdag 11 april houdt ook Tina Open Dag, evenals andere collega’s van Goeden8. Kijk voor de deelnemers op www.goeden8.nl


Laura Vredendaal, maart 2015.www.goeden8.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten